bijlage 18.2.a bij

18.2 De betekenis van de planeten als exponent van de Aarde

 

Het gebruik van planeetsymbolen

 

bladzijde 1 van 1

 

Symbool en werkelijkheid

Een symbool heeft een eigen zeggingskracht. Idealiter verbeeldt de vorm van het symbool de essentie van de symboolinhoud. Het symbool is zo te zien als de vóór-vorm, het prototype ervan. De vorm van het symbool realiseert het inwezen ervan: Het symbool staat voor de werkelijkheid.

 

Codetaal

Wanneer we de conventionele planeetsymbolen vergelijken met die van de Werkgemeenschap van Astrologen, zien we naast enkele opvallende overeenkomsten ook duidelijke verschillen.

 

planeet

traditioneel symbool

wva symbool

Zon

zonstip

apollo

Mercurius/Vulcanus

merc
vulcanus

Venus

venus
venus

Maan

maan
maan

Mars

marspijl
mars

Jupiter

oude jupiter
jupiter

Saturnus

oude saturnus
saturnus

Uranus

ur
uranus

Neptunus

dt
neptunus

Pluto

opl

pluto

Eris (Persephoné)

?
ps

 

Antieke planeten

Met name voor de antieke planeten vinden we in de symbolen van beide reeksen drie elementen terug: de cirkel, het kruis en de maan. Daarin staat de cirkel voor de eenheid, het kruis voor de tegen-strijd-digheid, en de maan voor de persoonlijkheid. We kunnen ze ook zien als geest (m) en stof (+), die beide in de mens (o) uitwerken.

In de combinatie van deze elementen lijken beide reeksen zoveel op elkaar, dat de indruk ontstaat dat de ene reeks het dialect is van de andere.

 

planeet

traditioneel symbool

wva symbool

Zon

zonstip

apollo

Mercurius/Vulcanus

merc
vulcanus

Venus

venus
venus

Maan

maan
maan

Mars

marspijl
mars

Jupiter

oude jupiter
jupiter

Saturnus

oude saturnus
saturnus

 

Hier en daar lijken verbasteringen te zijn ontstaan, maar de symbolen zijn over en weer nog steeds goed te herkennen. Zonder twijfel is in beide reeksen dezelfde codetaal gehanteerd.

 

Andere Code

Voor de later ontdekte transsaturnale planeten (Uranus, Neptunus en Pluto) is dat anders.

 

planeet

traditioneel symbool

wva symbool

Uranus

ur
uranus

Neptunus

dt
neptunus

Pluto

opl
pluto

 

In plaats van de drie code-elementen werd voor het symbool van Uranus de eerste letter van de naam van zijn ontdekker, Herschel, gebruikt. Enkele decennia later dienden voor het symbool van Pluto ook de initialen van een naam. Nu van de stichter van de sterrenwacht waar Pluto werd ontdekt: Percival Lowell.

Hiermee zal duidelijk zijn, dat de ontwerpers van deze latere symbolen zich geen rekenschap hebben gegeven van een eventuele betekenis van de ontdekte planeet en de mogelijkheid die tot uitdrukking te brengen in het nieuwe symbool.

 

Herwonnen zeggingskracht

In de voorloper van de Werkgemeenschap van Astrologen (het NAG) werd door A.E.Thierens de oorspronkelijke codetaal weer ingevoerd.* Over de zeggingskracht, die in een dergelijk symbool weer naar voren kan komen, deed ikzelf in Urania uitgebreider verslag.* Ook op deze site zal ik voor de planeetsymbolen deze krachtige notaties gebruiken.

 

-.-.-.-.-.-

 

 

literatuurlijst, onderwerpen per pagina, woordenlijst, afbeeldingen,

tabellen en schema's, blauw gemarkeerde teksten, forum