De betekenis van de planeten

als

exponent van de Aarde

 

18.2

bladzijde 2 van 5

 

Oud en nieuw

Zoals ik al in het voorwoord aangaf, is het niet mijn bedoeling op deze site de betekenis van planeten in extenso te beschrijven. Echter, in de lijn van dit betoog krijgen de van oudsher bekende betekenissen hier wel een geïntegreerde onderbouwing. Daarom zal ik hier toch vanuit deze gevonden integrerende samenhang de planeetbetekenissen kort schetsen, zodat hun essenties in dit organisch verband te voorschijn kunnen komen. Meer volledige beschrijvingen zijn in ieder goed handboek over astrologie te vinden.

 

Twee groepen

Ter weerszijden van de Aarde vinden we twee groepen van ieder drie planeten, de zogenaamde binnen- en buitenplaneten.

 

esaardeich

fig. 18.2.1 De binnenplaneten en de buitenplaneten

Voor een toelichting op de gebruikte planeetsymbolen klik hier

 

De binnenplaneten

De binnenplaneten, Zon, Mercurius (Vulcanus voor WvA-astrologen) en Venus, staan vanuit de Aarde gezien dicht bijeen. Bij het opgaan van de Zon, of bij zonsondergang, komen zij als groep samen op en gaan zij ‘savonds ook gedrieën weer onder. Door deze samenstand is Mercurius (Vulcanus) vrijwel nooit zichtbaar. Hij staat niet aan de nachtelijke hemel en overdag is het licht van de Zon zó dominant, dat deze planeet, zo vlak naast de Zon, volledig door diens licht wordt overruled. Alleen bij een zonsverduistering, of met speciale kijkers is Mercurius (Vulcanus) voor ons te zien. Voor Venus ligt dit ietsje anders. Deze planeet is in de schemering van zonsopgang of zonsondergang dagelijks in de buurt van de horizon gedurende een half uur of langer, als ochtend- of avondster wel te zien.

ondergang 1

fig. 18.2.2 Zonsondergang met Mercurius (Vulcanus) en Venus

 

fig. 18.2.3 Voortgang zonsondergang met Mercurius (Vulcanus) en Venus

 

Door hun positie ten opzichte van de Aarde staan deze binnenplaneten als groep onderling steeds dicht bij elkaar: De omloopbanen van Venus en Mercurius (Vulcanus) cirkelen zó dicht om de Zon, dat zij gezien vanuit de Aarde nooit verder dan 78° uit elkaar kunnen staan. Zij worden als het ware door de sfeer van de Aarde omvat. Gedrieën trekken zij langs de hemel en vormen zo een samenhangende groep, zonder onderlinge conflictaspecten. Zij worden verbonden met beginselen als eenheid, licht en bewustzijn. Gezamenlijk worden zij ook wel het Es genoemd.
Doordat Venus gedurende de schemerperiode een korte tijd wel aan de hemel te zien is, wordt hij ook wel de sleutel tot dit drietal genoemd.

 

 

fig. 18.2.4 De maximale hoek van 78° tussen de drie binnenplaneten gezien vanaf de Aarde

 

 

literatuurlijst, onderwerpen per pagina, woordenlijst, afbeeldingen,

tabellen en schema's, blauw gemarkeerde teksten, forum